Cesnaková polievka
2 hlavičky cesnaku (asi 20 strúčikov) 125 ml olivového oleja 125 g nadrobno pokrájanej prerastenej slaniny 1 na kocky pokrájaný zemiak 1,5 l kuracieho vývaru alebo vody (odporúčam vývar) bylinky bouquet garni ( petržl. vňať, tymian, zelerovy a bobkovy list - všetko spolu zviazané) 3 žĺtky Syrové krutóny: 1/2 nakrájanej bagety 40 g strúhaného syra gruyere (môže byť aj iný) |
|
Do hrnca s ťažkým dnom dáme 1PL oliv.oleja a cca 5 minút na ňom pražíme slaninku do sklovita. Pridáme celé ošúpané strúčiky cesnaku a pokrájaný zemiak. Necháme na ohni ďaľších 5 minút, kým zemiaky nezmäknú. Pridáme vývar a viazaničku byliniek a varíme na slabom ohni asi 30 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Do veľkej misy si dáme žĺtky, tenkým prúdom prilevame zvyšný olivový olej a šľaháme kým masa nezhustne. Pomaly prilievame horúcu polievku a stále šľaháme. Precedíme ju cez sitko naspäť do hrnca a zohrejeme, tak aby už nezovrela. Dochutíme soľou, môžeme posypať petržlenovou vňaťou.
Na zohriatom grile alebo toustovači si opečieme nakrájanú bagetu a posypeme syrom. Môžeme ich pri servírovaní vložiť priamo do taniera a zaliať polievkou, alebo priložiť vedľa na tanierik.
Krevety na cesnaku
24 veľkých kreviet 6 pretlačených strúčikov cesnaku 1-2 nadrobno pokrájané čili papričky 250 ml olivového oleja 60 g masla 2 polievkové lyžice pokrájanej petržlenovej vňate |
|
4 porcie
Krevety olúpte, odstráňte vnútornosti, ale chvostíky nechajte. Rúru zohrejte na 220 °C (plynovú na stupeň 7). Cesnak a čili papričky dajte do štyroch zapekacích misiek. Do každej dajte štvrtinu oleja a masla.
Misky uložte na plech a v rúre zohrievajte asi 6 minút, kým sa maslo neroztopí.
Do misiek rozdeľte krevety (vkladajte opatrne - olej je horúci) a pečte asi 7 minút, kým krevety nezružovejú a nezmäknú. Posypte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte s chrumkavým chlebom.
Hovädzie po Bordeaux
Omáčka:
|
|
4 porcie
V rajnici roztopte 20g masla na šťavu, pridajte šalotku, stále miešajte a duste asi 7 minút, kým celkom nezmäkne. Potom ju zalejte vínom a nechajte slabo vrieť, kým sa nevyparia dve tretiny vína. Pridajte vývar a špik a nechajte slabo vrieť, až sa vyparí polovica tekutiny. Pri varení sa špik musí rozpadnúť.
Všľahajte zvyšné kúsky masla, osoľte, okoreňte a pridajte petržlenovú vňať.
Z mäsa odstráňte tuk a potrite olejom. Na rozpálenom zvyšnom oleji ho opekajte z oboch strán 2 až 4 minúty podľa toho, aké prepečené ho chcete mať. Pred podávaním ho na tanieri polejte omáčkou.
precedíme, doplníme cesnakom a osmaženými kúskami chleba. Servírujeme veľmi horúce s červenou omáčkou.
Červená omáčka: V mažiari roztlčieme strúčiky cesnaku s trochou oleja. Pridáme feferónku, dobre vyžmýkanú strúhanku (strúhanku si pripravíme tak, že ju navlhčíme mliekom) a paradajkový pretlak. Dobre spracujeme a zriedime trochou silného vývaru.
Crêpes
Toto zvláštne slovo je francúzsky krycí názov pre palacinky. Francúzi palacinky milujú a je to jedno z ich národných jedál. Aj preto je ten názov taký čudný, aby ste pri návšteve Francúzska nevedeli, o čo vlastne ide a všetky úžasné palacinky ostali domorodcom.
Potrebujeme: 2 vajcia, 1 šálku mlieka, 2/3 šálky hladkej múky, štipku soli, 1 a ½ kávovej lyžičky oleja
Postup: Všetky prísady zmiešame v mixéri na jemnú zmes, ktorú prikryjeme a vložíme do chladničky na 1 hodinu. Panvicu potrieme olejom, rozpálime na strednom ohni a palacinky pekne po jednej upečieme.
Zdroj: prekladané z anglického originálu, Erin Nesbit, http://allrecipes.com//Recipe/crepes-2/Detail.aspx
Typické francúzske plnky do palaciniek:
Francúzi veľmi obľubujú palacinky a plnia ich buď sladkou alebo slanou zmesou.
Slané zmesi:
Vyskúšajte niektorú z chutných alternatív:
- strúhaný syr ementál a šunka nakrájaná na malé kúsky zapečené v palacinke
- hubová omáčka (huby jemne orestované a zmiešané s kyslou smotanou, dokorenené podľa chuti)
- zmes štyroch druhov syra zapečená v palacinke (výber syrov je na nás)
- tuniak zmiešaný s majonézou a dižónskou horčicou dochutený čiernym korením
- zmes ľubovoľnej zeleniny mierne orestovanej a jemne posypanej strúhaným ementálom
- mexická čili omáčka s kuracím soté a kukuricou a mnoho ďaľších podľa vašich chutí a fantázie
Sladké zmesi:
Jednoznačne najpopulárnejšou zmesou pre francúzske palacinky je nutella s nakrájanými krúžkami banánu. Veľkej obľube sa tešia aj tradičné palacinky s džemom (rôzne príchute), či jednoducho iba s cukrom. Môžeme si aj pripraviť ľubovoľnú zmes ovocia (čerstvého, zaváraného či kandizovaného) spolu s hojnou dávkou šľahačky. Exotickou plnkou do palaciniek vo Francúzsku (a možno sa teraz budete čudovať) je gaštanové pyré.