Ak súčasť hlavného jedla tvorí polievka – La soupe, určite sa nebude podobať tým, na ktoré ste zvyknutí doma. Typické francúzske polievky, za ktoré spomenieme aspoň Bouillabaisse – rybaciu polievku z Provensálskeho regiónu,
či obľúbenú cibuľovú polievku La soup d´oignon, preferovanú v časti Alsaska.
Najčastejším hlavným chodom – Le repas principal býva mäso (La viande). Divina, hydina, bravčové (pomenej), králičie, ovčie, i hovädzie... na spôsob steakov, najčastejšie ľahko prepečené, krvavé, alebo médium. Podáva sa so zeleninovou oblohou, omáčkami, pochuťovými maslami...Delikatesou sú rôzne upravené pečene. Veľmi obľúbené sú dary mora, o ktorých sme sa už zmieňovali, prepelice, drozdy, homáre, slimáky či žabie stehienka. Z nemäsitých jedál spomenieme les crépes - palacinky na milión spôsobov, v slanej i sladkej forme – tie preslávili napr. Bretagne. Tenký, chrumkavý koláč z chlebového cesta - La tarte flambée zasa Alsasko. Servíruje sa rovnako ako hlavný chod (slaný, so slaninkou, cibuľou, hríbami, ale aj vegetariánsky...), aj ako dezert (flambovaný s malinami, či s banánom). Zemiaky v rôznorodej úprave, či bageta na zajedanie (chlebom sa naozaj zajedá takmer všetko, takže prílohy sa pripravujú málokedy)a znovu zelenina. Dusená, grilovaná, pečená, či surová...
La tarte flambée